Инструкции за поддръжка на бижута

 ГРИЖА ЗА БИЖУТАТА

 

За да запазите своето бижу в пълния му блясък за по-дълго време, е необходимо да го почиствайте внимателно от прах и наслоявания с мека, суха, немъхеста, памучна кърпа. При изделия включващи кожа, дърво, корал, перла, седеф, или други камъни, емайл, ластични елементи, почиствайте без натиск или обтягане.

Преглеждайте  редовно състоянието на Вашите бижута. В случай, че усетите разхлабване на камъка на Вашето бижу, изразяващо се във възможност да разместите камъка в гнездото му, незабавно посетете бижутер, който да укрепи камъка, преди да сте го изгубили.

Не се опитвайте да почиствате сами Вашите бижута в домашни условия чрез изваряване и търкане с абразивни материали. Това може да унищожи изцяло Вашето бижу. Препоръчваме Ви да ги занесете поне веднъж годишно в специализирано бижутерско ателие, където ще бъде почистени професионално.

 

СЪХРАНЕНИЕ

 

Когато не носите дадено бижу за по-дълго време го съхранявайте в подходящи бижутерийни кутии, в които всяко бижу има свое собствено гнездо. Триенето на едно бижу в друго води да съсипването на тяхната повърхност, или премахване на техните камъни.

Не дръжте своите бижута близо до силни топлинни или светлинни източници, чието въздействие може да влоши качеството им, като например радиатори, печки, камини други, както и на продължително излагане на пряка слънчева топлина.

Не носете бижутата в сауни и други силни топлинни източници и басейни, тъй като може да доведе до обезцветяване или отлепяне на камъни или други съставни елементи, разграждане на емайли, както и унищожаване на бижуто, без възможност  да бъде възстановено.

 

ИНСТРУКЦИИ ЗА УПОТРЕБА, ПОДДРЪЖКА, ПОЧИСТВАНЕ И СЪХРАНЕНИЕ НА БИЖУТА

 

1. Отнасяйте се с повишено внимание към Вашите бижута. Никога не нанасяйте удар по каквито и да било повърхности на Вашето бижу. Не го използвайте за употреба, различна от обичайната му. Ако не спазите препоръките, може да доведе до надраскване и нараняване на повърхността на Вашето бижу, а при изделията с камъни и емайли – до изкривяване и разхлабване на захвата на камъните и емайлите.

 

2. Пазете бижутата от изпускане върху твърда повърхност, което може да доведе до деформация, отлепяне на камъни или унищожаване на емайли, както и евентуално счупване на бижуто.

Металите, камъните и емайлите не притежават еластичност, която да спаси бижуто от нараняване или счупване при падане.

 

3. Не се къпете с Вашите бижута. Не ги ползвайте в басейни, сауни, джакузи, поради опасност от отлепяне, изпадане на камъни и емайли, както и от контакт с различни химикали, които не само променят цветовете на някои камъни и емайли, но могат да доведат до унищожаване на закупеното от Вас бижу.

 

4. Не носете Вашите бижута при посещение на фризьор, при процедури като къдрене, боядисване, нанасяне на лак за коса и други химически препарати с неустановена съвместимост на съставките им със среброто и техните примеси. Обилното отделяне на телесни течности понякога също води до образуване на трайни повреди на бижутата.

 

5. Бижута, съдържащи еластични елементи, сатен, велур, кожа и каучук, и синджири не търпят рязко дърпане, защото е възможно да се скъсат.

 

6. Избягвайте контакт на Вашите бижута с перилни, козметични и други препарати, като сапун, кремове, лосиони, шампоани и друга декоративна козметика, парфюми, тъй като допират с тези материали е възможно да доведе до трайни петна, потъмняване и/или разрушаване емайла на бижутата.

Не перете, не мийте чинии и сваляйте Вашите бижута при изпълнение на домакинските Ви задължения. Тези дейности допълнително излагат на риск Вашите бижута.

 

7. Вдигането на тежки предмети и активна дейност във фитнеса  или носенето на бижутата при спортна дейност, могат да деформират Вашето бижу, както и да създадат трайни надрасквания и изкривяване на халките на Вашите пръстени или закачане и късане на Вашите синджири, гривни, обици и други.

 

Сигурни сме, че ако спазвате горните инструкции ще се радвате на Вашето бижу дълго време и ще си спестите негативни емоции или загуби. В случай, че имате въпроси, може да се свържете с нас на посочените форми за контакт.